Lantionpohjan harjoittelu

RASKAUSAIKANA

Lantionpohjan lihasten harjoittelu on hyvä aloittaa jo raskauden tultua ilmi. Raskausaikana kasvava kohtu painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa painetta lantionpohjaan. Lantionpohjalihasten tehtäviä on muun muassa kannatella lantion ja vatsan alueen sisäelimiä, tukea lannerankaa sekä säädellä virtsaamista ja ulostamista. Raskausajan muutokset, kuten sidekudosten venyminen, painonnousu ja hormonaaliset muutokset, altistavat lihaksia toimintahäiriöille: virtsankarkailulle, sisäelinten laskeumille.

Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan lihasten treenaaminen

AUTTAA PALAUTUMISESSA SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

Lantion alueen lihaksia on syytä harjoitella raskausaikana. Harjoittelu edistää lantionpohjan palautumista synnytyksen jälkeen sekä ennaltaehkäisee virtsankarkailun esiintyvyyttä. Harjoittelu aloitetaan yleensä  tunnistamisharjoituksilla.

On tärkeää ymmärtää, missä suunnissa lantionpohja supistuu. Tärkeää on myös tuntea lihasten rentouden ja jännityksen ero. Kun lihakset osataan hahmottaa, voidaan harjoitteista tehdä toiminnallisempia. Toiminnallisista harjoituksista opitut taidot on tarkoitus siirtää arkitoimintoihin.

Lihasten hahmotusta voi auttaa pyyherullan tai tennispallon asettaminen istuinluiden väliin ja tuntea jännitys sekä rentous pyyhettä tai palloa vasten.

Lantionpohjaa kannattaa harjoittaa myös eri ponnistusasennoissa, kuten kylki- ja puoli-istuvassa ponnistusasennossa.

Arjessa lantionpohjan lihaksilta tarvitaan kestävyys-, nopeus- ja maksimivoimaa. Näitä kaikkia olisi hyvä harjoitella. Maksimaalista supistusta tarvitaan mm. painavissa nostoissa. Nopeusvoimaa tarvitaan äkillisissä ponnistuksissa, kuten yskäisyssä. Kestovoimaa tarvitaan päivittäisessä liikkumisessa.

– Pinja Waris, fysioterapeutti

Lantionpohjan lihasten täytyy kyetä myös rentoutumaan

Lantionpohja on tärkeässä roolissa myös hengityksessä. Hengitystoiminnan häiriöt ovat yleisiä raskausaikana, sillä mm. hapen tarve kasvaa ja rintakehä laajenee poikittais ja etu-takasuuntaisesti. Hengitystoiminnan häiriöt vaikuttavat lantionpohjan toimintaan, ja oikeanlainen palleahengitys voi auttaa  toimintahäiriöiden hoidossa.

Lihasvoimaharjoittelun lisäksi myös lihasten rentoutuminen on tärkeä taito opetella. Monilla naisilla on usein kireät lantionpohjan lihakset. Lihasten kireys voi altistaa mm. virtsankarkailulle sekä lantion alueen kipuilulle. Rentoutumisharjoitukset voi yhdistää hengitysharjoituksiin. Palleahengitys rentouttaa koko kehoa ja laskee lihasten lepojännitystä.

Me autamme!

Helsinki, Tampere, Kuopio

Jos koet vaikeuksia hahmottaa lantion alueen lihaksia tai jos koet niiden harjoittelun hankalaksi, kannattaa varata aika fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutti pystyy ohjaamaan juuri sinulle sopivimmat yksilölliset harjoitteet.

Sinua voisivat kiinnostaa myös nämä artikkelit

Lantionpohjan lihakset

Lantionpohjan harjoittelu raskausaikana

Lantionpohjan lihasten harjoittelu on hyvä aloittaa jo raskauden tultua ilmi. Raskausaikana kasvava kohtu painaa virtsarakkoa ja aiheuttaa painetta lantionpohjaan.

vatsalihasten erkauma

Vatsalihasten erkauma – Diastasis recti

Vatsalihasten erkauma on tyypillisesti synnyttäneiden naisten ongelma, mutta erkaumaa voi olla myös esimerkiksi kehonrakentajilla tai keskivartalolihavilla miehillä. Vatsalihasten erkauma on toimintahäiriö, joka vaikuttaa koko kehon toimintoihin.

aitiysfysioterapeutti

Äitiysfysioterapeutti auttaa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Äitiysfysioterapeutti on fysioterapeutti, joka auttaa raskaana olevaa ja synnyttänyttä äitiä uusien haasteiden keskellä. Pinja valmistui joulukuussa 2019 fysioterapeutiksi ja erikoistui tämän jälkeen äitiysfysioterapiaan.

Maksutavat

Yleisimpien maksutapojen lisäksi meillä voit maksaa Edenred, Smartum, Easybreak ja E-passi -liikuntaeduilla.

Huom. Liikuntaedulla ei voi maksaa hoitopalveluita. Hoitopalveluihin tarvitaan hieronta- tai hyvinvointietu. Kursseja voi maksaa liikuntaedulla.